Vajosuo vandring

Lätt rutt

Den närmare 30 kilometer långa Vajosuo vandring är en tvådagarsresa även för många rutinerade vandrare. Det lönar sig alltså att planera rutten så att man mot kvällen når ett skärmskydd som lämpar sig för övernattning. I praktiken är Rantapiha eller Kurjenpesä i norr och Vajosuo parkeringsplats i söder de bästa startpunkterna.

I färden ingår de stora myrarna i Kurjenrahka nationalpark, som vida och orörda ter sig imponerande under alla årstider. Leden går också längs Pukkipalo urskogsområde och sjön Savojärvi. Utanför nationalparken går man längs stigar och vägar som omväxlande kantas av ekonomiskog och lantliga landskap.

Längs leden finns tre skärmskydd som också lämpar sig för övernattning och där det finns eldplats, vedlider och torrtoalett. Vid Vajosuo finns det dessutom en anspråkslös hyresstuga som går att hyra från april till oktober. Dricksvatten är det möjligt att få från Kurjenpesä och Rantapiha. Vid Vajosuo och Kurjenrahka finns det naturtorn från vilka man kan se långt ut över myren och betrakta tranor och andra invånare på myren.

Längs Vajosuo vandring finns det inte stora höjdskillnader, och terrängen ställer inte heller större krav på vandrarens kondition eller utrustning. På myravsnitten är stigen i stor utsträckning belagd med spång. Under den torra tiden räcker det med joggingskor, men vid höstregn är det bra med skor som har högre skaft och som håller vatten. Lederna har inget vinterunderhåll, men startpunkterna plogas också under snöiga vintrar.

vindskydd

Startpunkt i vandringsledens nordostliga del; vid Kurjenrahkas port i adress  Kuhankuonontie 70, i vandringsledens sydostliga del i Töykkälä i adress Vällintie 305, i södra delen i Vajosuo i adress Lavamäentie 832 och i norra delen i adress Savojärventie 103.
Med kollektivtrafik  den nordostliga delens starpunkt kan nås från Fölis busshållplats Kuhankuonon P-alue 8850 (enligt sommatidetabellerna), eller Matkahuoltos busshållplatser  Kuhankuono P eller Kuhankuono E.

Kommande händelser

Inget evenemang hittades!

Uppdateringar i vandringsled

Lämna ett svar

Palaute

Jos haluat vastauksen palautteesi, jätäthän yhteystietosi

Feedback

Om du vill ha ett svar till din feedback, vänligen lämna in dina kontaktuppgifter.