Helppo

Vajosuon vaellus

Lähes 30 kilometriä pitkänä Vajosuon vaellus on kahden päivän reissu monelle kokeneemmallekin kävelijälle. Niinpä reitti kannattaakin suunnitella siten, että yöpymiseen soveltuva laavu sattuu kohdalle iltasella. Käytännössä parhaat lähtöpaikat ovat Rantapiha tai Kurjenpesä pohjoisessa ja Vajosuon parkkipaikka etelässä.

Savojärven kierros

Savojärven kierros on ehdottomasti suosituin osareitti koko retkeilyreitistöllä. Se sijoittuu lähes kokonaan Kurjenrahkan kansallispuistoon ja kiertää, nimensä mukaisesti Savojärven välillä ihan rantaviivaa mukaillen, välillä kauempana kierrellen. Suotyyppien kirjo on tällä kuuden kilometrin reitillä huima, ja suo-osuudet on kokonaan pitkostettu. Matkan varrelle mahtuu myös jääkauden muovaamia soraharjanteita, suurien, synkkien kuusien kansoittamia saaria suon keskellä.

Rehtsuon reitti

Kuhankuonon retkeilyreitistön uusin tulokas on Rehtsuon reitti. Reitin lähtöpiste on Silvolassa, Föli-bussin kääntöpaikalla. Ja tästä päästäänkin Rehtsuon reitin keskeiseen ideaan: se on saavutettavissa bussikyydillä, vaikka Turun keskustasta. Bussin kääntöpaikalta reitti jatkuu pitkin Nousiaistentietä vajaan kahden kilometrin matkan, kunnes kääntyy vasemmalle, kohti Rehtsuota. Rehtsuo on poikkeuksellisen hieno, yksityinen soidensuojelualue, jonka halki osin pitkospuilla katettu polku kulkee. Suon laidassa on reitin taukopaikka, Perävuoren laavu. Laavun yhteydessä on puuvaja ja vessa. Laavulta reitti jatkuu peltoja sivuten Jyrkkävuoren metsätielle, josta sitten kääntyy polulle kohti Vahdontietä. Polun päässä on bussipysäkki, josta pääsee takaisin kaupunkiin. Saman voi tehdä toki myös toisinpäin, lähellä on pysäkki, jossa turun suunnasta tullen voi loikata pois, ja vaeltaa Silvolaan.

Karevan kierto

Karevan kierrolle lähdetään Maskun Rivieralta, Ruskontien varrelta. Reitin pituus on lähes 12 kilometriä, ja maastoltaan se on pääosin mäntykangasta ja avokalliota ja mahtuupa mukaan myös Karevansuo, joka ylitetään pitkospuita pitkin. Vaikka reitin alueella on paljon asutusta, on yleisvaikutelma silti yllättävän metsäinen ja luonnontilainenkin. Toki tiheän asutuksen myötä reitillä joudutaan kulkemaan myös teitä pitkin.

Kangenmiekan kierros

Tällä, pääosin Ruskon kuntaan sijoittuvalla ympyräreitillä maastoa leimaavat kuivat harjumänniköt ja karut kalliot. Kuivalla kangasmaalla kulkeminen on vaivatonta ja maisemat avaria. Paksujen sorapatjojen arvo on huomattu myös rakentajien keskuudessa, ja etenkin länsireunalla reittiä onkin suuria sorakuoppia, joihin kulkija kuumana kesän päivänä voi pulahtaa uimaan.

Haukkavuoren reitti

Haukkavuoren reitti on saanut nimensä edestakaisen reitin Riihikosken puoleisen lähtöpaikkansa, Haukkavuoren hiihtokeskuksen mukaan. Reilun kymmenen kilometrin pituiselle reitille voi lähteä myös itäpäästä, Kurjenpesän parkkipaikalta tai Säkyläntien varteen sijoittuvalta Kurjenportin parkkipaikalta. Reitille lähdettäessä joudutaan ylittämään vilkkaasti liikennöity Säkyläntie.

Vaskijärven reitti

Vaskijärven reitti on saanut nimensä paitsi Vaskijärvestä, jonka ympärille reitti sijoittuu, myös samannimisestä luonnonpuistosta, jonka avoimien suolakeuksien ja vanhaa kuusikkoa kasvavien kivennäismaasaarekkeiden läpi polku kiemurtelee. Reitin varrelle mahtuu myös karuja, jäkälän päällystämiä laakeita kalliomänniköitä ja hienoja suolampia. Luonnonpuistossa maisemat ovatkin ainutlaatuisen komeita, paikoin tuntuu kuin ei oltaisi enää eteläisessä Suomessa ollenkaan. Luonnonpuiston tiukkojen suojelusäännösten vuoksi polulta poikkeaminen on ehdottomasti kielletty. Puiston ulkopuolisilta osin reitti sijoittuu kuiville kallioille ja kangasmaille, ja kulkee paljolti metsäteitä pitkin. Reitin varrella, luonnonpuiston ulkopuolella, on kaksi taukopaikkaa, Valastenmaa, jossa on tulentekopaikka, sateensuojan tarjoava katettu pöytä, wc ja puusuoja. Toinen taukopaikka on Vesiraumanmäki, jossa on tarjolla yöpymiseenkin soveltuva laavu. Perusreitin lisäksi on mahdollista kiertää 2,5 kilometrin mittainen Kajavanjärven lisälenkki, jonka maisemallisena erikoisuutena on harmaiden jäkälien peittämät laakeat kallioalueet. Luontevin lähtöpaikka 19 kilometrin reitille on Elijärvenkulman parkkipaikka. Reitillä on korkeuseroja vain vähän, eikä sen kiertämiseen tarvita erityisen hyvää kuntoa tai vaelluskokemusta. Matkan pituudesta johtuen aikaa kiertämiseen kannattaa varata vähintään viisi tuntia, pitkien taukojen kanssa enemmänkin. Varminta on lähteä liikkeelle heti aamuvarhaisella, jotta varmasti ehtii illaksi takaisin. Varustukseksi riittää vähimmillään lenkkitossut, mutta sateisina aikoina kengän olisi syytä kestää vettä. Reittiä ei erityisesti ylläpidetä talviaikaan, eikä lähtöpaikan parkkialuetta aurata puhtaaksi lumesta.

Kahden järven kierros

Kahden järven kierros sivuaa sekä Pyhäjärveä, että Elijärveä, ja on siitä saanut myös nimensä. Polku kiemurtelee talousmetsässä ja metsäteillä, mutta mahtuu reitille myös pieni, vanhojen metsien suojeluohjelmaan kuuluva alue, Pitkäkallio. Reitin varrelle sijoittuu myös Kattilakallion hiidenkirnut. Kesäaikaan kulkija voi pulahtaa uimaan Valasrannan uimapaikalla.

Palaute

Jos haluat vastauksen palautteesi, jätäthän yhteystietosi