Över 6 timmar

Vaskijärvi rundslinga

Vaskijärvi rundslingan har fått sitt namn inte bara efter sjön Vaskijärvi, runt vilken rutten går, utan också efter naturparken med samma namn. Stigen slingrar sig mellan de öppna myrvidderna och öarna av mineraljord, bevuxna med gamla granar, i parken. Längs rutten finns också karga, flacka, lavbevuxna bergstalldungar och fina myrsjöar. I naturparken är landskapen unikt vackra, på vissa ställen känns det som om man inte längre var i södra Finland. På grund av de stränga skyddsbestämmelserna i naturparken är det absolut förbjudet att avvika från stigen. På avsnitten utanför parken går leden längs torra klippor och momark, i stor utsträckning längs skogsvägar. Längs leden, utanför naturparken, finns två rastplatser, Valastenmaa, där det finns en eldplats, bänkar och bord med regnskydd, en toalett och ett vedskydd. Den andra rastplatsen är Vesiraumanmäki, där det finns ett skärmskydd som även lämpar sig för övernattning. Förutom den grundläggande rutten är det möjligt att gå en 2,5 kilometer lång tilläggsrunda kring Kajavajärvi, vars specialitet i fråga om landskap utgörs av flacka bergsområden täckta av grå lav. Den naturligaste startpunkten för den 19 kilometer långa leden är Elijärvenkulma parkeringsområde. Det finns endast små höjdskillnader på leden och man behöver inte särdeles god kondition eller vandringserfarenhet för att gå den. På grund av ledens längd är det bra att avsätta minst fem timmar för att gå runt leden, med långa pauser även mer. Det är säkrast att starta tidigt på morgonen, så man säkert hinner tillbaka till kvällen. Som utrustning räcker det åtminstone med joggingskor, men under regniga tider är det bra med skor som håller vatten. Leden underhålls inte vintertid, och parkeringsområdet vid startpunkten plogas inte rent från snö.

Djävulskyrkorutten

Längs den här leden har djävulen en gång i tiden godtagit ett ståtligt, klippigt berg som sin kyrka. Det beskriver väl den här ledens karaktär. Branta klippor följer på varandra och kräver kondition, erfarenhet och hållbara skor av vandraren. Djävulskyrkorutten kan inte rekommenderas som första vandringsmål för den som är osäker på foten. Vid ledens första rastplats vid Luolakallio finns, som namnet ger vid handen, en ståtlig, grottliknande ficka under ett bergöverhäng, där man även kan övernatta om man inte har något emot trånga platser. Vid Luolakallio finns också ett grilltak och en toalett. Ledens andra rastplats är skärmskyddet vid Soikeroinen, där det också finns en grill, en toalett och ett vedlider. För den som anländer med egen bil är den naturliga startpunkten parkeringsplatsen vid Soikeroinen. Leden är markerad med orange band, och den underhålls inte på vintern. Genast vid starten från Soikeroinen har vandraren möjlighet att gå en separat, cirka 400 meter lång led för klättrare. Den här lilla leden går upp på ett högt berg och kräver goda benmuskler. Djävulskyrkorutten gås fram och tillbaka, och dess längd i en riktning är cirka 8 km. På grund av ledens höjdskillnader bör man räkna med att det tar åtminstone fyra timmar att gå fram och tillbaka, eller tre timmar, om man bara går till rastplatsen vid Luolakallio och vänder tillbaka därifrån.

Vajosuo vandring

Den närmare 30 kilometer långa Vajosuo vandring är en tvådagarsresa även för många rutinerade vandrare. Det lönar sig alltså att planera rutten så att man mot kvällen når ett skärmskydd som lämpar sig för övernattning. I praktiken är Rantapiha eller Kurjenpesä i norr och Vajosuo parkeringsplats i söder de bästa startpunkterna.

Palaute

Jos haluat vastauksen palautteesi, jätäthän yhteystietosi

Feedback

Om du vill ha ett svar till din feedback, vänligen lämna in dina kontaktuppgifter.